“Антифашизам је наш избор" на Тргу Републике

Жене у црном и Иницијатива младих за људска права организовали су мировну акцију "Антифашизам је наш избор", а симбол акције је разарање баскијског града Гернике 1937, које је, према тим организацијама, означило почетак фашизма у Европи.

Активисти те две НВО, на Тргу републике развили су транспаренте "Европа 1937 = Европа 2017", "Стоп расизму против избеглица", "Интернационална солидарност против фашизма", слику шпанског сликара Пабла Пикаса "Герника", а како је рекао Стефан Милосављевић из "Жена у црном", симбол њихове уличне демонстрације управо јесте разарање Гернике 1937.

"Протестујемо због све веће фашизације друштва, како овде, тако и у Европи и поводом Међународног дана победе над фашизмом, организујемо мировну акцију у којој, с једне стране, изражавамо страх, да Дан победе над фашизмом постане дан заборава, дан амнезије, а са друге стране, да подсетимо Европу на којим она вредностима почива и на којима је изграђена", рекао је Милосављевић за Танјуг.

Јако је важно напоменути, сматра Милосављевић, да је 9. мај Дан победе над фашизмом, који је војнички побеђен, али и да идеја фашизма и даље живи, што, како је рекао, показује друштвено - политичка атмосфера у којој неонацистичке групе све више добијају на значају.

"Такође, ове године обележава се 80 година од масовног страдања цивилног становништва и разарање Гернике, тако да симбол ове уличне демонстрације јесте Герника, која обележава почетак фашизма у Европи и зато смо ми овде да протестујемо због све веће фашизације друштва, како овде, тако и у Европи", каже Милосављевић.

Активисти "Жена у црном" такође су, тим поводом, били обучени у црвено-црно, носили су црвене мараме и испред споменика кнезу Михаилу певали партизанске песме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво